Możliwość komentowania Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć. została wyłączona

Jak zarządzać finansami osobistymi?

Antocyjany są zwłaszcza obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc podobną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona oraz w czasie procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to ważny proces w procesie nadania koloru winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest odcienia czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Odmiany te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony lub różowy, zależy całkowicie, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na barwy od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.

1. Odwiedź stronę

2. Zobacz więcej

3. Zobacz szczegóły

4. Kliknij i zobacz

5. Wejdź Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?

Comments are closed.